Apa Itu Hydrocephalus?

Hydrocephalus berasal dari perkataan Greek ” hidro ” yang bererti air dan ” cephalus ” yang bermaksud kepala. Seperti namanya , ia adalah suatu keadaan di mana ciri-ciri utama adalah pengumpulan berlebihan cecair di dalam otak. Walaupun hydrocephalus pernah dikenali sebagai “air di otak,” ia sebenarnya cecair serebrospina (CSF ) – cecair jernih yang mengelilingi otak dan saraf tunjang. Pengumpulan berlebihan CSF menyebabkan penambahan volume dan ruang dalam ventrikel otak. Oleh kerana tulang tengkorak keras dan padat, pelebaran ini mewujudkan tekanan yang berbahaya pada tisu otak. Hydrocephalus boleh berlaku semasa kelahiran dan selepas kelahiran. Punca hydrocephalus masih tidak diketahui tetapi seringkali dikaitkan dengan jangkitan kuman atau virus pada cecair CSF selain daripada kecederaan otak ataupun genetic yang abnormal.

Prognosis

Prognosis atau peratusan untuk sembuh bagi individu menghidap hydrocephalus adalah sukar untuk diramal. Prognosis lebih teruk jika terlalu lambat diagnosis dan menjalani pembedahan mengeluarkan cecair CSF yang berlebihan.

Individu yang terlibat dan keluarga mereka harus sedar bahawa hydrocephalus menimbulkan risiko kepada perkembangan kognitif dan fizikal. Walau bagaimanapun, ramai kanak-kanak didiagnosis dan menjalani rawatan lebih awal seperti terapi pemulihan dan intervensi pendidikan dapat menjalani kehidupan yang berdikari tetapi dengan beberapa batasan. Rawatan oleh pasukan antara disiplin profesional perubatan, pakar pemulihan, fisioterapi, dan pakar-pakar pendidikan adalah penting untuk hasil yang positif. Jika tidak dirawat hydrocephalus, progresif boleh membawa maut.

Gejala

Gejala-gejala hydrocephalus biasanya lebih buruk dari masa ke masa jika keadaan ini tidak dirawat, walaupun sesetengah orang mungkin mengalami peningkatan sementara. Namun kejayaan rawatan dengan adalah berbeza untuk setiap individu yg menghidapi hydrocephalus beberapa orang pulih hampir sepenuhnya selepas rawatan dan mempunyai kualiti hidup yang baik. Diagnosis dan rawatan awal meningkatkan peluang pemulihan yang baik.